Μετεγχειρητικά

Συνήθως κανείς μετά από την εγχείρηση μπορεί να φάει 4-5 πιρουνιές. Αν δε υπερβεί την ποσότητα αυτή είτε αισθάνεται πόνο στο στομάχι είτε κάνει έμετο.

Κατά συνέπεια μετά την επέμβαση αλλάζει υποχρεωτικά ο τρόπος ζωής του ατόμου όσον αφορά στις διαιτητικές του συνήθειες. Για παράδειγμα δύο άτομα δεν μπορούν να πάνε σε εστιατόριο μια και ο χειρουργημένος δεν μπορεί να φάει μία μερίδα φαγητού. Αν μπορούσε κάποιος να φάει μια μερίδα το βράδυ θα μπορούσε να φάει και μία το πρωί και μία το μεσημέρι άρα δεν θα είχε αποτέλεσμα η επέμβαση.

Η αλλαγή αυτή στις διαιτητικές συνήθειες είναι για πάντα. Η ποσότητα της τροφής που μπορεί να προσληφθεί με την πάροδο των ετών αυξάνεται κατά πολύ λίγο. Σε μια επέμβαση που λειτουργεί σωστά οι 4 – 5 πιρουνιές μπορεί να γίνουν 6 – 7 αλλά πάντα η επέμβαση θα περιορίζει δραστικά την προσλαμβανόμενη ποσότητα και κάθε υπέρβαση του ορίου θα προκαλεί πόνο ή έμετο.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την Νοσογόνο παχυσαρκία έχουν σαν στόχο να δουλεύουν για όλη την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Δεν πρέπει να δουλέψουν μόνο μέχρι να φτάσει ο ασθενής στο επιθυμητό βάρος.

Αν μετά την απώλεια του βάρους αποκατασταθεί η φυσιολογική ανατομία του στομάχου, ο ασθενής θα ξαναπάρει τα χαμένα κιλά και θα ξαναγίνει νοσογόνα παχύσαρκος.

Αν κάποιος σκέπτεται την επέμβασης σαν προσωρινή κατάσταση μέχρι να επιτευχθεί η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους και σκοπεύει να αποκαταστήσει την προηγούμενη κατάσταση με νέα επέμβαση δεν πρέπει να κάνει ούτε την πρώτη επέμβαση.

  • Επί ένα τρίμηνο μετά την επέμβαση επιβάλλεται να τρέφεστε με πολτώδεις τροφές ενώ θα πρέπει να πίνεται υγρά χωρίς ανθρακικό και με ποτήρι του κρασιού σε τρόπο ώστε να μη διατείνεται το νέο μικρό στομάχι με κίνδυνο να διασπαστούν οι ραφές.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη μετά το πρώτο τρίμηνο μπορούν να καταναλώσουν όλες τις τροφές (σε πολύ μικρές ποσότητες) αν και πολύ λίγοι δεν μπορούν να φάνε μοσχαρίσιο κρέας ή και άλλες πολύ σκληρές τροφές. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρικό δακτύλιο λόγω της φύσεως της επεμβάσεως έχουν μεγαλύτερους περιορισμούς στο είδος των τροφών.
  • Και μετά από την επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, επειδή ο θόλος του στομάχου που παράγει τις ορμόνες της πείνας μένει εκτός κυκλοφορίας φαγητού δεν παρατηρείται έντονο αίσθημα πείνας.
  • Όλοι σχεδόν οι ασθενείς με γαστρική παράκαμψη είναι αναγκασμένοι μετεγχειρητικά να παίρνουν από το στόμα δια βίου Βιταμίνες και σίδηρο, ενώ θα πρέπει να εξετάζονται κλινικά και με εργαστηριακές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τους πρώτους μετεγχειρητικούς μήνες, κατά τους οποίους χάνονται πολλά κιλά κάθε μήνα, συνήθως παρατηρείται μικρή τριχόπτωση, η οποία είναι παροδική και αποκαθίσταται όταν σταθεροποιηθεί το βάρος.
  • Οι γυναίκες δεν θα πρέπει τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση να μείνουν έγκυες. Μετά τον πρώτο χρόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κύηση.